Skoči na glavno vsebino
Select Page

V sredo, 10. 1. 2024, smo imeli šestošolci kulturni dan z ogledom Novega mesta in gledališke predstave Tajno društvo PGC v Kulturnem centru Janeza Trdine.

Preden smo se odpravili na pot, so nam učiteljice predstavile potek dejavnosti. Najprej smo spoznali življenjsko pot znanega mladinskega pisatelja, Antona Ingoliča, pisca knjige Tajno društvo PGC, po kateri je nastala tudi predstava. Seznanjeni smo bili z okvirno zgodbo in glavnimi junaki. Z navdušenjem smo poslušali, ker se nam je knjiga zdela zanimiva. Pred odhodom smo se pogovorili še o bontonu v gledališču, nato pa hitro odkorakali mrazu naproti.

Naša prva postojanka je bilo pokopališče oz. Julijin grob, ob katerem smo spregovorili nekaj besed. Pred samo predstavo je ostalo nekaj časa, da smo se lahko ustavili pred gradom Neuhof, kjer je Julija živela do svoje smrti. Nekateri učenci so prvič prečkali brv, ki vodi do Župančičevega sprehajališča. Tudi o belokranjskem pesniku smo izvedeli nekaj zanimivosti. Na pričetek predstave smo počakali na Beletovem vrtu ob KC Janeza Trdine in izvedeli, po kom se tako imenuje.

Sledil je ogled gledališke predstave in veseli smo bili, ker so se nam pridružili tudi učenci 4. in 5. razreda naše šole. Predstava je bila zelo zanimiva, smešna, razgibana, tako da je ura kar prehitro minila.

Pred vrnitvijo v šolo smo si ogledali še hiši, v katerih sta prebivala pesnik Dragotin Kette in pisatelj Janez Trdina, park Rastoče knjige, Rotovž in mestno jedro s Kettejevim vodnjakom, Knjižnico Mirana Jarca in Kapitelj.

Ko smo se sprehajali po mestu, nas je že pošteno zeblo, zato smo se razveselili prihoda v šolo, kjer smo pripovedovali o svojih doživetjih.

Medijski center:

Ota Škrbe (6. b) in Ajda Jakše (6. c)

(Skupno 329 obiskov, današnjih obiskov 1)
DOSTOPNOST