V petek, 7. 2. 2025, je za vse učence in učitelje OŠ Šmihel potekal kulturni dan s pestrimi vsebinami.
Učenci 6.-9. razreda so se po uvodni uri, ki je bila posvečena našemu največjemu pesniku, vključili v različne delavnice po lastnem izboru.
Učenci novinarske delavnice so najprej imeli kratko predstavitev o novinarskem poklicu, ki mora svoje delo opravljati natančno in objektivno. Sledili so intervjuji z učenci po različnih delavnicah.
Na kuharski delavnici so učenci pripravljali Prešernove figove kroglice v šmihelskem slogu. Na glasbeni delavnici pa so igrali na inštrumente ter peli in poslušali različne glasbene zvrsti.
Zelo zabavno je bilo tudi na likovni delavnici, kjer so mladi umetniki risali likovne pesmi in jih okrasili z barvami. Nekateri učenci pa so v knjižnici ustvarjali pesmi, iskali domiselne rime in prebirali pesemska besedila.
Na oblikovalni delavnici pa so učenci napenjali možgančke in skupinsko reševali naloge v kvizu. V posameznih delavnicah so nastali tudi različni izdelki npr. kaligrafsko okrašene knjižne kazalke, družabna igra volkalica, plakati v povezavi s Prešernom.
Pestro je bilo tudi v telovadnici, kjer so potekale kar tri delavnice, in sicer gledališka, kjer so učenci uprizarjali sodobno različico Povodnega moža; plesna, kjer so se učenci naučili več ljudskih plesov ter delavnica, ki je skrbela za ozvočenje prireditve.
Nekateri učenci so bili tudi zelo EKO, saj so na modni delavnici reciklirali odpadne materiale in jih spremenili v oblačila in modne dodatke za različne priložnosti.
Sklepni del kulturnega živžava je bila prireditev pod vodstvom učiteljice Mateje Hribar. Zbrani gledalci smo lahko uživali v predstavitvah posameznih delavnic in vrsti zanimivih glasbenih, plesnih in gledaliških točk.
Spoznali smo, da Prešeren ni bil podcenjen in dolgočasen pesnik, temveč prav KUL.
Pod prispevkom najdete tudi recept za pravo kulturno poslastico.
Prešernove figove kroglice
Sestavine:
- 250 g suhih fig
- 50 g mletega sladkorja (za povaljane kroglic)
- 100 g orehov (mletih ali celih, pa jih bomo zmleli sami)
- 75 g čokolade v prahu
- 1,5 žlice kisle smetane
- 250 ml mleka
- vanilijev sladkor
- limonin sladkor
- cimet
Postopek:
- Fige narežemo na majhne koščke in jih prelijemo z mlekom. Pustimo jih, da se namakajo vsaj 2 uri, lahko pa kar čez noč.
- V posodi zmešamo suhe sestavine: orehe, čokolado v prahu, cimet, vanilijev sladkor, limonin sladkor in sladkor v prahu.
- Figam odstranimo pecelj in jih damo v mešalnik. Dodamo vse mokre sestavine in po potrebi še orehe, če ti niso nasekljani.
- Suhe sestavine primešamo masi v mešalniku.
- Po potrebi dodamo nekaj kapljic mleka in vode.
- Maso damo za vsaj pol ure v hladilnik.
- Nato iz nje naredimo kroglice, ki jih povaljamo v kakavu v prahu (ali sladkor v prahu in kristalnem sladkorju).
- Kroglice serviramo v papirnati košarici in postrežemo.
Dober tek.
Medijski center OŠ Šmihel:
Blažka Pirc, Laila Samia Mokbel, Ota Škrbe, Ulla Tomšič, Alina Zupančič z mentorico M. Klobučar