V ponedeljek, 25. aprila 2022, je bil za učence OŠ Šmihel in podružnične šole Birčna vas poseben dan. Zaključek bralne značke smo lahko končno pripravili v živo. Prireditev s podelitvijo bralnih priznanj je potekala v šolski telovadnici, in sicer v dveh delih, posebej za učence 1. triletja in za vse ostale. V kulturnem programu sta nastopila otroški in mladinski pevski zbor pod vodstvom učiteljice Maje Zorič, za glasbeno spremljavo na kitari je poskrbel Julij Ogulin, Nina in Lara sta nas navdušili s plesnimi ritmi ter violinistka Niah, ki je zaigrala Mozartovo skladbo Rondo Alla Turca. Program so odlično povezovale Alina, Alja, Eli in Manca.

Veseli smo, da je bila naša gostja Nataša Konc Lorenzutti, gledališka igralka, učiteljica in ena najbolj ustvarjalnih slovenskih pisateljic. Pisateljico so učenci skozi šolsko leto dobro spoznali, saj sta knjigi Kakšno drevo zraste iz mačka in Gremo mi v tri krasne učence navdušili. Pripravila nam je zanimiv program, v katerem je povezala gledališče in svoje knjige. Z največjim veseljem je odgovorila na vprašanja učencev. Gostujoča pisateljica in ravnateljica Romana Šarec Rojc, ki je tudi nagovorila bralce, sta učencem podelili bralna priznanja.

Knjižničarka je predstavila, kako uspešna je bila letošnja bralna sezona. Bralno značko je opravilo 282 učencev oz. 64 % vseh učencev, 140 dečkov in 142 deklic. Prilagojeno bralno značko je opravilo šest romskih učencev. Zlatih bralcev, ki so brali za bralno značko vseh devet let, je 12.

Knjižničarka se je zahvalila tudi vsem mentorjem za opravljeno plemenito delo. Učenci, ki niso opravili bralne značke, so imeli nadomestno dejavnost z namenom, da dobijo še nekaj več informacij o vlogi in pomenu branja za bralno značko, ki je edinstvena na svetu in ima zelo dolgo tradicijo.

Zlati bralci se bodo udeležili srečanja novomeških zlatih bralcev, ki bo v torek, 17. 5. 2022, v Kulturnem centru Janeza Trdine, na valeti pa bodo prejeli spominska bralna priznanja.

Na zaključku bralne sezone 2021/2022 so se učenci zahvalili pisateljici, da so jo lahko spoznali še v živo, v spomin so ji podarili knjige, ki so nastale v okviru šolskega projekta Rastoča knjiga. Zlati bralci pa so ji izročili šopek tulipanov.

 

Zapisala:

 knjižničarka Meta Dragman

(Skupno 159 obiskov, današnjih obiskov 1)