Pestra in uravnotežena prehrana je eden od pomembnih dejavnikov, ki prispeva k varovanju in krepitvi telesnega in duševnega zdravja ter odpornosti. V obdobju rasti in razvoja otrok in mladostnikov je ključnega pomena zagotavljanje varne, raznovrstne in uravnotežene prehrane, ki je prilagojena posameznikovim prehranskim potrebam.

Zdrava in pravilna prehrana zagotavlja potreben vnos energije, hranilnih snovi, vitaminov, mineralov in zaščitnih snovi, potrebno razmerje beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob za zadovoljitev potreb po energiji in osnovnih gradnikih za delovanje, rast in razvoj, hkrati pa zdrav način prehranjevanja v otroštvu in mladostništvu vpliva na oblikovanje prehranskih navad v odrasli dobi in nosi dolgoročne posledice na zdravje.

Prehranjevalni vzorci, ozaveščenost o zdravi prehrani ter odnos in kultura prehranjevanja se najpogosteje prenašajo znotraj družine.

Svetovni dan hrane pa nas opozarja tudi na stisko več kot 820 milijonov kronično podhranjenih ljudi na svetu, od tega kar 151 milijonov otrok, mlajših od 5 let. Po drugi strani pa se več kot četrtina svetovnega prebivalstva (1,9 milijarde) sooča s problemom prekomerne hranjenosti in debelosti.

Z namenom spodbujanja k zdravim prehranskim navadam so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pripravili gradivo z osnovnimi informacijami o zdravem prehranjevanju.

Tudi na naši šoli veliko pozornost dajemo na razvijanje zavesti o zdravi prehrani pri otrocih in mladostnikih ter na razvijanje odgovornega odnosa do sebe in svojega zdravja.

Pripravila: Merilin Šut

Zanimive in poučne povezave ob svetovnem dnevu hrane (v angleščini):

Gradivo NIJZ (TUKAJ).

https://www.youtube.com/watch?v=v-CPgKgaQvc (Be a food hero like Peter Rabbit!)

https://www.youtube.com/watch?v=635fS0kw1RY (World food day 2021)

(Skupno 116 obiskov, današnjih obiskov 1)