Skoči na glavno vsebino
Select Page

V petek, 24. 5. 2024, smo se učenci osmega razreda odpravili na zaključno ekskurzijo v Celje. Do Krškega smo potrebovali 1 uro, kjer smo imeli tudi postanek za malico. Nato smo vožnjo nadaljevali proti Celju.

Ko smo prispeli, smo se takoj odpravili v Pokrajinski muzej Celje. Pred vhodom nas je pričakal veličastni katapult. Nato nas je vodič popeljal do podzemnih ruševin mesta. Najprej smo si ogledali rimsko glavno cesto, ki je bila za takratni čas zelo prefinjena in dobro zasnovana. Zgrajena je bila v obliki ovala, da je omogočala odtekanje vode. Sledil je ogled starega vhoda v mesto in rimskega pokopališča, ki pa je bilo precej neobičajno, saj je stalo ob cesti, ki simbolizira prehod med pokojnimi in živečimi. Ogledali smo si še ostanke rimske hiše in spoznali, kako napredno so živeli.

V nadaljevanju smo se odpravili na celjski grad, kjer je sledil krajši postanek, nato pa smo vstopili v največji slovenski grad. Pričakal nas je prijazen vodič, ki je govoril o zgodovini gradu. Povedal je tudi zanimivo zgodbo o Veroniki iz istoimenske pesmi. Sprehodili smo se do starega dela gradu, ki je nudil čudovit razgled mesta.  Sledil je ogled mučilnih naprav, ki so dokaz o krutosti ljudi nekoč.

Zadnja destinacija je bila jama Pekel. Gre za izredno lepo jamo, ki je polna tolmunčkov in bogate zgodovine.

Po dolgem dnevu smo se odpravili proti domu.

Izlet nam je bil všeč, ker je bil zanimiv, poučen in sproščen ter manj naporen kot pouk.

Bilo je odlično doživetje.

Medijski krožek:

Rožle Pirc, 8. a

(Skupno 392 obiskov, današnjih obiskov 1)
DOSTOPNOST