Skoči na glavno vsebino
Select Page
  1. oktober 2018 je bil za učence in zaposlene na OŠ Šmihel poseben dan, saj je naša šola praznovala 154. rojstni dan, istega dne pa smo pred tremi leti pristopili k izvirnemu projektu Rastoča knjiga.

Na predlog učencev smo 16. oktober poimenovali  Mihaelov dan –  dan druženja, sproščenega učenja in spoznavanja.

Na letošnji Mihaelov dan smo imeli športni dan v obliki pohoda po bližnji okolici šole. Zbrali smo se na šolskem igrišču, kjer smo najprej prisluhnili šolski himni. V nadaljevanju je vse prisotne nagovorila koordinatorica projekta Meta Dragman, ki je na kratko orisala zgodovinski razvoj šole v Šmihelu, spomnila učence na pomembno sporočilnost Rastoče knjige, da je moč Slovencev v znanju, povezovanju in vrednotah, ki jih moramo ne samo poznati, ampak tudi živeti. Učence je pozvala, naj bodo bolj aktivni pri oblikovanju utripa šole, k čemur lahko prispeva vsak posameznik. Šolski parlament in šolska skupnost sta dodatni možnosti, kjer lahko izrazijo svoja razmišljanja ter podajo predloge. Ker sta Rastoča knjiga in šolski projekt 2018/2019 v znamenju ljubezni v najširšem smislu, je  učence povabila k sodelovanju na likovnem, fotografskem in literarnem natečaju, ki bo trajal mesec dni.

Veseli smo, da nas je ob tej priložnosti nagovoril dr. Janez Gabrijelčič, ki je idejni oče projekta Rastoča knjiga. V vlogi žive knjige je učencem od prvega do devetega razreda odgovarjal na zanimiva vprašanja o pouku na naši šoli v času njegovega šolanja, o prijateljih, o knjigah in branju, Rastoči knjigi. Nadvse zanimivi pa so bili tudi njegovi odgovori. Pred odhodom na pohod je učitelj Gorazd Canič s kratkimi sokolskimi vajami ogrel učence.

Pohod je potekal na treh relacijah:

  1. – 3. razred: OŠ Šmihel- Ob Težki vodi- Sveti Rok- OŠ Šmihel
  2. – 6. razred: OŠ Šmihel-grad Grm- Ragov Log-Kettejev drevored- Loka-OŠ Šmihel
  3. – 9.razred: OŠ Šmihel-Bršljin-OŠ Šmihel

Med pohodom so potekale naslednje dejavnosti:

  • v vsakem oddelku so se predstavile tri žive knjige z dejavnostjo, s katero se ukvarjajo v svojem prostem času,
  • učenci so reševali in sestavljali uganke in ugotavljali sporočilo slovenskih pregovorov,
  • brali oz. poslušali so slovensko ljudsko pravljico in besedilo o Leonu Štuklju, ki se je pred 120. leti rodil v našem lepem mestu ob Krki,
  • zapeli so slovensko ljudsko pesem.

Ob povratku v šolo je učence pričakalo okusno Mihaelovo kosilo po njihovem izboru: korenčkova juha, makaronovo meso, mešana solata in sladoled.

Prijetno utrujeni so na koncu strnili vtise in zapisali: dr. Gabrijelčič je bil zanimiv, imeli smo poučen, pester, dolg pohod z zabavnimi nalogami, veliko smo se pogovarjali, veliko smo izvedeli o Leonu Štuklju. Učencem je bilo zelo všeč, da je bilo kosilo po njihovem izboru in so ga tudi pohvalili. Nekateri sedmošolci so menili, da bi se morali med pohodom večkrat ustaviti.  Večina učencev je bila zadovoljna, izrazili so željo, da bi takih dni imeli še več.

Mihaelov dan je bil sončen dan tudi zato, ker smo naredili nekaj dobrega zase in za drugega. Učitelji smo si zaželeli, da bi med učenci vzplamtela iskrica ljubezni in spoštovanja do športa, narave, slovenskega jezika … Verjamem, da nam je uspelo.

zapisala: Meta Dragman

(Skupno 601 obiskov, današnjih obiskov 1)
DOSTOPNOST